Waarom hoest ik?

Hoest is een natuurlijk verdedigingsmechanisme, in gang gezet door ons lichaam.

We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn, vooral wanneer de hoest lang aanhoudt. Toch heeft hoesten een belangrijke functie die we in ons achterhoofd moeten houden bij de aanpak ervan.

Of het nu gaat om een reflex of onvrijwillige reactie, hoesten is niets meer dan een geforceerde beweging om lucht uit de longen te drijven.

 

Door te hoesten maken we de luchtwegen vrij van vreemde en/of irriterende stoffen. Het slijmvlies van de bovenste luchtwegen speelt daarin een bijzonder belangrijke rol. Het is namelijk onze eerste verdedigingslinie. Zodra het in contact komt met irriterende stoffen, verzendt het een alarmsignaal en raakt het ontstoken. Dat veroorzaakt hoest.

Zo herken je een droge of productieve hoest

Er bestaan verschillende soorten hoest, elk met een andere oorsprong en oorzaak.

Droge hoest: oorzaken en symptomen

We spreken van een droge hoest wanneer er geen slijmproductie plaatsvindt. In dit geval wordt de hoest veroorzaakt door irritatie en ontsteking van de bovenste luchtwegen door virussen, bacteriën of irriterende stoffen. Dit vervelende fenomeen doet zich meestal voor tijdens de eerste dagen van een virale infectie in de neus en keel.

Droge hoest kan gepaard gaan met irritatie en een kriebel in de keel, en komt vooral ‘s nachts op. Het verstoort de slaap, waardoor je overdag vermoeid en prikkelbaar bent.

Productieve hoest: oorzaken en symptomen

Anderzijds spreken we van een productieve of slijmhoest wanneer er een verhoogde slijmproductie plaatsvindt. Dit type hoest kan ontstaan uit een droge hoest, wanneer een ontsteking van de bovenste luchtwegen leidt tot de productie van dikker en viskeuzer slijm dat vanuit de neus in de keelholte druppelt en daar blijft vastzitten.

Een productieve hoest kan ook het gevolg zijn van acute en chronische infectieziekten van de lage luchtwegen (luchtpijp, bronchiën en longen) die slijmproductie veroorzaken.

Houd daarom rekening met andere klinische symptomen die met de hoest gepaard kunnen gaan, zoals ademhalingsproblemen en/of koorts en/of de afscheiding van etterig slijm. Het is belangrijk dat je een arts raadpleegt om de oorzaak van de hoest te laten onderzoeken en de juiste behandeling te krijgen.

Wat zijn de oorzaken van acute en aanhoudende hoest?

In sommige gevallen kan hoest hardnekkiger worden en lijkt hij niet over te gaan. Het ongemak dat door hoesten wordt veroorzaakt, wordt pas echt vervelend wanneer het lang aanhoudt. Volgens de definitie duurt een acute hoest maximaal twee weken, en een aanhoudende maximaal vier. Aanhoudende hoest kan productief of droog zijn en voortkomen uit verschillende problemen.   Hoest wordt aanhoudend wanneer er een soort vicieuze cirkel ontstaat waardoor we vatbaarder worden voor omgevingsfactoren (koude, een droge en vervuilde omgeving) die de drempel om te hoesten verlagen. Het is uiterst belangrijk dat je nagaat of er naast de hoest ook nog sprake is van andere symptomen. Zo ja, dan is het verstandig om je tot een arts te wenden. Die zal de precieze oorzaak achterhalen.

Nachtelijke hoest: waarom je meer hoest in bed

Ook ‘s nachts laat die kwellende hoest ons helaas niet met rust. Soms hebben we er zoveel last van dat we zelfs niet kunnen slapen. Dit gebeurt zowel bij kinderen als volwassenen. De constante drang om te hoesten zorgt voor een onderbroken slaap omdat je herhaaldelijk wakker wordt, met een negatieve impact voor ons dagelijks leven.

Nachtelijke hoest: oorzaken

Maar waarom hoest je meer in bed? Allereerst lig je neer, waardoor je luchtwegen meer worden samengedrukt en je moeilijker kunt ademhalen. Ontstekingen, slijm en irriterende stoffen bemoeilijken de werking van de luchtwegen nog meer, waardoor je vaker moet hoesten. Tijdens de slaap hoopt slijm zich bovendien op in de luchtwegen, wat leidt tot een sterke hoestprikkel. Ook de gewoonte om door de mond te ademen tijdens de slaap en een droge omgeving kunnen de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen uitdrogen, waardoor ze geïrriteerd raken en je moet hoesten. Ten slotte kan nachtelijke hoest ontstaan door contact met irriterende stoffen (sigarettenrook) of allergenen (componenten van wasmiddelen of wasverzachters voor het beddengoed, mijten of pollen in het kussen, enz.).

Hoest bij kinderen

Hoe vaak heb je al met je handen in het haar gezeten omdat je kleine spruit last had van hoestbuien? Het is een veelvoorkomende aandoening in de kindertijd die niet alleen het verloop van de dag, maar ook de nachtrust van het hele gezin beïnvloedt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je je afvraagt wat je moet doen als je kindje hoest.

 

Ten eerste moet je weten dat hoest een symptoom van uiteenlopende aandoeningen kan zijn. Probeer daarom te achterhalen of de hoest gepaard gaat met andere symptomen.

Heel vaak speelt hoesten een rol bij gewone acute infecties van de bovenste luchtwegen, virale infecties en/of verkoudheden. In deze situaties is de hoest niet bijzonder zorgwekkend. In zeldzame gevallen duidt de hoest echter op een ernstigere aandoening. Daarom is het altijd belangrijk om een arts te raadplegen.

Hoest bij kinderen: soorten en oorzaken

Hoest bij kinderen kan op verschillende manieren worden geclassificeerd, bijvoorbeeld volgens de oorzaken, duur of eigenschappen.

Bij kinderen spreken we op basis van de duur van een acute hoest als die niet langer dan twee weken aanhoudt, terwijl chronische hoest langer dan vier weken duurt. Het is belangrijk om de oorzaak van chronische hoest te achterhalen, want die kan gepaard gaan met specifieke aandoeningen zoals gastro-oesofageale reflux, astma bronchiale, enz.

Tijdens het schooljaar krijgen kinderartsen regelmatig kinderen over de vloer die al lang hoesten, soms zelfs maanden. Toch is het dikwijls geen chronische vorm van de aandoening, maar gaat het eerder om acute episodes die zich herhalen en elkaar soms overlappen. Schoolgaande kinderen worden immers voortdurend blootgesteld aan microben, en het is zelfs vrij normaal dat ze per jaar zes tot acht luchtweginfecties oplopen. Vooral bij kinderen van twee tot vier jaar oud is dat het geval. Net zoals bij volwassenen spreken we van een droge hoest wanneer er geen slijmproductie plaatsvindt. Dit bijzonder vervelende type hoest zien we heel vaak bij kinderen, en komt meestal voor tijdens de eerste dagen van een virale infectie in de neus en keel. Vervolgens zorgt de door het virus veroorzaakte ontsteking ervoor dat er in de neus een dikker en viskeuzer slijm wordt geproduceerd. Dat druppelt van de neus naar de keelholte en blijft daar vastzitten, wat bij kinderen leidt tot een zogenaamde productieve hoest. Kinderen hebben met name last van productieve hoest (in de volksmond ook wel ‘slijmhoest’ genoemd) omdat ze moeite hebben om de slijmachtige uitscheiding afkomstig uit de neus weg te slikken of op te hoesten.

Hoest bij kinderen: twee aspecten waarop je moet letten

  1. Maak het neusje vrij: vooral de allerkleinsten zijn nog niet in staat om de neus vrij te maken van uitscheiding, waardoor die naar de keel loopt (postnasale drip).
  2. Zorg voor de juiste slaaphouding: door de liggende houding blijft het slijm meer hangen, wat de hoestreflex prikkelt.
Search